Xé Cicle de Música al Museu de Torrent

Eva-Denia-Trad

L’estrena del documental Valencianes i la presentació del nou disc d’Eva Dénia obren el Xé Cicle de Música al Museu de Torrent

El Museu Comarcal de l’Horta Sud “Josep Ferrís March” de Torrent organitza per desé any consecutiu el cicle Música al Museu dedicat a la promoció i difusió de les músiques valencianes de tradició oral.
El cicle s’inaugurarà aquest dijous 13 de juny a les 20:00 amb l’estrena del documental Valencianes, un treball realitzat per l’associació Mapasonor que projecta la seua particular mirada sobre les expressions cantades de la música popular valenciana.
Mapasonor —que ja ha realitzat documentals semblants dedicats a Sicília, Creta o les Illes Balears, recollits en el llibre DVD Una persona amb un sac penjant. Viatge musical per les illes mediterrànies— és una entitat dedicada a la producció audiovisual com a instrument per promoure els drets humans, l’educació per la pau, les cultures d’arrel o l’avantguarda en l’art.
Valencianes, com ja ocorria en aquests altres documentals, no pretén oferir una panoràmica exhaustiva del patrimoni musical local, sinó incitar a la reflexió sobre la importància que té en el context valencià aquesta forma de militància popular que comporta la pràctica del cant tradicional. En el documental apareixen, entre d’altres, Josep Aparicio Apa, Teresa Segarra, Antoni Guzman, Trini Carballo, Toni Navarro Violí, Pep Gimeno Botifarra, Jacint Hernández, Paco Lucas, Àlex Torres, Rafa Barberà, els cantadors de Xàtiva —Roca, Òscar, Gachi, Gallo i Poma—, etc.
La presentació correrà a càrrec de Sàgar Malé i Killian Estrada, de Mapasonor, i de Josep Vicent Frechina, coordinador del cicle.

Presentació d’Un altre cantar, d’Eva Dénia Trad Quartet
Després de l’estrena del documental —i del sopar faixat popular al pati del Museu—, a les 22:30, actuarà l’Eva Dénia Trad Quartet que presentarà el seu primer disc Un altre cantar (Comboi Records). Amb aquest nou projecte, Eva Dénia s’endinsa en la música tradicional valenciana. I ho fa des d’una perspectiva moderna i alhora respectuosa amb el llegat musical. Partint dels materials que li proporciona el folklore, construeix un discurs personal, sobri i delicat. Amb arranjaments i lletres originals, el seu repertori repassa alguns dels estils més arrelats a la tradició musical valenciana, com ara fandangos i malaguenyes, romanços, cançons de bressol, seguidilles, jotes, cants de batre i, fins i tot, cant d’estil. Hi Inclou també algunes peces pertanyents a la cançó moderna, interpretades des d’una estètica “tradicional”.
El cicle continuarà el dijous següent amb la presentació de la darrera publicació de la Fonoteca de Materials dedicada a la dolçaina i tabal amb una xarrada del seu responsable, Jordi Reig i l’actuació d’una de les veus amb més present i futur del cant valencià, Xavier de Bétera, amb l’espectacle Més enllà del cant d’estil.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *