Baraca Folk és un grup nascut i criat en la mediterrània. Tots els components del grup som originaris de dues comarques centrals del País Valencià: La Vall d’Albaida i La Safor. La Safor és una comarca costanera i la sortida natural al mar de La Vall d’Albaida.
Quant al nostre treball, la nostra música beu fonamentalment de dues fonts, la primera la nostra tradició musical pròpia, la música tradicional d’arrel popular, la segona el Combat folk italià i altres propostes de renovació de la música folk vingudes sobretot de l’estat espanyol i de l’italià.
Busquem una sonoritat que, a pesar de comptar amb matisos i influències de diversos estils musicals, siga clarament reconeguda com folk mediterrani. Intentem també aportar una nova vessant a allò que s’anomena folk mediterrani aportant tant influències de tipus oriental com occidental sense cap tipus de reserva.
Aquesta és la nostra declaració d’intencions. Estimeu vosaltres el resultat sonor.
La veu cantant de Baraca Folk. Ha esta molt vinculat al món de la música, des de la barrera, con a director de programes com “El hobby de Javi el heavy” Express ràdio Albaida i altres en Cadena 100 Gandia. També ha exercit de promotor de concerts. Però aquesta és la primera vegada que passa la ratlla i es posa a l’altra part , dins l’escenari.
Als 7 anys comença els estudis de percussió i llenguatge musical a l’escola de música elemental de Castelló de Rugat. Als 12 anys accedeix al conservatori professional d’Albaida per a cursar el grau mitja de percussió. Membre de la unió musical Benicadell i cursa 5é curs de grau mitja en l’especialitat de percussió al conservatori d’Albaida.
Músic d’instruments tradicionals de vent, alumne de Sac de Gemecs a L’escola de música tradicional ‘La Xafigà’. Grau mitjà, especialitat Dolçaina, al Conservatori de Sagunt.
Ha format part del grup de música i ball tradicional ‘Sacsejat Folk’, en el que ha tocat arreu dels Països Catalans i fins i tot en festivals internacionals com els de Sangarcía (Segovia) i Carvalhais (Portugal). També ha fet col·laboracions amb grups de Rock com Inòpia, al Rock a la Mar (Dénia), i sobretot, com a músic de carrer en fires, cercaviles, manifestacions, dansaes, etc.Instruments : Whistles, Sac de Gemecs (Cornamusa Catalana), Dolçaines, Tarota.
Marc té estudis de grau mitjà de violí i piano i superiors de composició, amb especialització en música electroacústica als prestigiosos HEM de Ginebra i Ircam de París.
La inquietud el porta a explorar diversos móns, com la música clàssica orquestral (Orquestra Clàssica Setabense, Orquestra de la Universitat de Barcelona, I Dilettani Orquestra de Cambra,…), el folk irlandés (en dos viatges a Irlanda) i mediterrani (amb Sacsejat Folk), el jazz (amb el trio Jazzta- b) o la música contemporània, que és en l’actualitat el seu camp principal de recerca i treball. Actualment és professor de Composició al Conservatori Superior a Ginebra (Suissa).
Xavier Maronda té una trajectòria dilatadíssima com a músic. Comença tocant el trombó de vares en la Banda de Castelló de Rugat, encara que entra en contacte amb l’acordió de molt jove. Més endavant es decanta per aquest instrument del qual és un vertader expert.
Toca l’acordió cromàtic de botons, un instrument de gran dificultat i que té un tessitura molt ampla de més de 6 octaves. A més d’instrumentista és luthier i instal·lador de mecanismes MIDI en acordions.
Després de dedicar-se de manera professional a l’acordió especialment pel Sud del País, va decidir donar classes d’acordió i ha participat en el grup d’acordions de Castelló. Ara torna també amb força en aquest nou projecte amb totes les ganes renovades.
Vicent entra a formar part del cor de l’escolania de l’Escola Pia de Gandia als 9 anys on va arribar a ser solista. Molt prompte comença a tocar la guitarra i la flauta i un poc més endavant s’interessa pels instruments tradicionals de corda i vent, especialment, i per la música d’arrel tradicional, no solament del país. Toca en grups com “Frau” i “Ragtime three”. Més endavant dirigeix una temporada la rondalla del grup “Trapig” de la Safor i forma part del grup “Randa”. Finalment entra a formar part de grup “Cànem” amb qui grava el disc “Cave Cànem” (Difusió Mediterrània 1987), recentment reeditat (Picap 2010). Amb Cànem actua per tot l’estat Espanyol, França i Itàlia. El grup es divideix en dos i Vicent participa en la meitat que passa a anomenar-se “Cave Canem” Amb ells publica el treball “Flor de Sal” (Xiu-xiu Records 1990). En Baraca toca la guitarra i la mandolina.
Noticias
Videos
Baraca Folk | Rellotges de sol (Comboi, 2012)
www.baracafolk.com
Baraca Folk Facebook
MySpace Baraca Folk